Sammanfattning St Maarten/St Martin

Nu har vi hunnit vara hemma en vecka så tänkte jag skulle sammanfatta resan lite. Resan dit gick som sagt väldigt smidigt, och när vi kom fram till hotellet blev vi uppgraderade från en studio till en lägenhet med ett sovrum. Vet inte var vi skulle fått bo annars men nu fick vi en fantastisk utsikt med vattnet åt alla håll så vi kunde inte ha varit nöjdare. Första riktiga dagen låg vi lite på stranden och sedan tog vi oss bort till Maho beach, stranden vid flygplatsen. Där spenderade vi några timmar och det var häftigt att vara där och uppleva det i verkligheten efter att bara ha sett filmklipp på landningarna.
 
St Maarten/St Martin är uppdelat på två sidor, en Hollänsk sida och en Fransk sida därutav att ön även har två namn. Ska man vara riktigt korrekt så heter den Hollänska sidan Sint Maarten och den Franska sidan St Martin. Vi bodde på den Hollänska sidan på ett ställe som heter Simpson bay. Huvudstaden på den Hollänska sidan heter Philipsburg och det är här alla kryssningsfartyg lägger till. Vi var där 2 gånger och kikade i de exklusiva butikerna blandat med alla souvernirbutiker och vi gick även längs stranden och strosade.
 
Hela ön är ganska grön men den Franska sidan är mer grönare än den Hollänska och man behöver inte åka många meter in på den Franska sidan innan man ser skillnaden. Här heter huvudstaden Marigot och till skillnad från Philipsburg som kändes väldigt exklusivt och jetset så är det mycket lugnare i Marigot. Det finns en liten galleria men om du förväntar dig bra shopping kommer du bli besviken. Det finns några affärer och staden känns mer Karibisk och mer sliten än vad Philipsburg gör, men även mysigare och mer genuin. Det finns inte jättemycket att göra här men tycker ändå det är väl värt ett besök. Vi kollade lite i de affärerna som fanns, gick lite längs stranden och marinan samt gick upp till det som är kvar av fort Louis. Inte nog med att ön är uppdelad i två olika sidor, man använder även olika valuta på de olika sidorna. På den Hollänska sidan är US dollar som gäller medan på den Franska sidan så har de euro. Man kan dock betala med US dollar på den Franska sidan så man behöver inte oroa sig för det om man åker dit.
 
Vi åkte även över till ön St Barthelemy eller St Barths som den oftast förkortas till. Det tog ca 45 minuter med båt men man kan också flyga. De har inte så stor flygplats så det går väldigt många små plan från St Maarten dit och flygresan tar runt 15 minuter tror jag. St Barths har en gång i tiden varit en Svensk ö men är numer Fransk. Alla gator har namn både på Svenska och Franska. Detta klassas som en lite mer lyxigare ö och många kändisar väljer att åka hit på semester. Vi möttes av många båtar i hamnen och dyra märkesbutiker såsom Louis Vuitton, Prada och Gucci för att nämna några. Det finns många 4 stycken fort på Gustavia som är huvudstaden, vi tog oss till fort Carl eller rättare sagt platsen där fortet en gång hade stått, för det finns inte kvar längre. Där uppe möttes vi av en helt fantastisk utsikt så även om det inte finns något fort kvar så är det definitivt värt att gå upp dit (det är inte så långt att gå) bara för utsikten. Det andra fortet, fort Oscar blev vi lite besvikna på. Det finns kvar men används idag som en polisstation så man fick inte gå in där. De andra två forten kände vi låg för långt bort med tanke på att vi bara hade några timmar på oss. Vi gick till seashell beach som ligger på promenadavstånd från staden Vet inte hurlångt bort de andra stränderna låg men vi hade som sagt bara några timmar på oss. Stranden består av massvis med snäckor och kändes väldigt lugn och inte så mycket folk.
 
Annars var det mest sol och bad som gällde. Klimatet håller sig runt 30 grader året runt och när vi var där var det runt 25 grader i vattnet som för övrigt är kristallblått. Vi snorklade första dagen och såg mycket fina fiskar. Det finns självklart mycket mer man kan göra, men vi kände att detta räckte för oss. Hyr man bil blir det ju lättare att göra saker, man kan tex ta sig till Grand Case som ligger högst upp på den Franska sidan, vi kände dock att vi inte ville köra själva där. Det finns även andra närliggande öar som man kan ta sig till men vi var lite dåligt pålästa om vad man kunde göra på de öarna.
 
Till sist om du är sugen på att åka till St Maarten/ St Martin vilket jag verkligen kan rekomendera, det är verkligen en liten pärla, så kommer här lite tips inför resan:
 
  • Beroende på var du väljer att bo på ön så är det dyrt. Nu när dollarn är högre än vad den någonsin har varit så slog det ganska hårt mot oss. Den står nästan i 10 kr vilket gör att det blir dyrt att köpa 1liter yoghurt som där vi bodde kostade 7 dollar, en limpa bröd 5 dollar. Vi bodde nog dock närmast den dyraste supermarketen tror jag för andra supermarketar vi var i var inte riktigt lika dyra. Att gå ut och äta på restaurang ligger dock på runt 300kr per person var du än går. Här förväntar de sig 15% dricks, vissa restauranger lägger på det på notan medan andra inte gör det så det måste man vara noggrann med att kolla.
  • Hyr gärna bil men trafiken är husterisk nästan alla tider på dygnet. Vi fick alltid sitta i köer och folk tutar hej vilt, vi var glada att vi inte hyrde bil men är du van att köra så är det inga problem, var bara förberedd på att det inte är samma standard som hemma.
  • Om du inte hyr bil måste du taxi från flygplatsen (om du inte har ordnat skjuts på något annat sätt) då det inte går några bussar därifrån.
  • Det går lokalbussar som kostar mellan 1,50 dollar till 3 dollar beroende på var du åker. Dessa bussar är ganska smidiga och jag tror inte att de flesta turister vet om de, eller så hyr de bil, för vi var alltid de enda turisterna på de bussarna. Det finns speciella busstops där man går på men man kan även stoppa bussen på vägen. Det finns ingen tidtabell utan de kommer när de vill men de går ganska ofta, man vinkar bara till sig bussen när man vill med och säger stop när man vill gå av.
  • Även om man inte är flygplansintresserad så ska man definitvit åka till Maho beach, det är en riktig upplevelse. Det ligger en bar/restaurang precis vid stranden som heter sunset grill and bar, riktigt bra mat och där finns även en tavla på när planen beräknas landa och lyfta så man behöver inte stå och titta upp mot himmelen och undra när nästa plan ska komma. Det är en häftig upplevelse när planen ska lyfta och om du vill stå precis bakom planet (på stranden då självklart) så ha inga lösa föremål på dig och var beredd på att bli omkullblåst och kanske hamna i vattnet. När de väl drar på motorerna så är det starka krafter vi pratar om. Att stå lite åt sidan går också bra men det blåser bra även där så tro inte att du står säkert bara för det.
  • Det är inte mycket till nattliv, tror de flesta ställena stänger runt 22.00 så är du ute efter party bör du välja en annan ö. Däremot är maten fantastiskt god. Jag åt fisk nästan varje dag, de grillar mycket av maten och jag kan ärligt säga att jag kommer ha svårt att fisk och framför allt lax som jag älskar här hemma igen efter att ha ätit det där.
Till sist vill jag faktiskt tipsa om det hotellt som vi bodde på, Simpson bay resort and marina. Vi är så nöjda med det hotellet. Det är som namnet avslöjar ett 4 stjärnigt resort så allting var väldigt enkelt. Området är väldigt stort och det kändes som en egen liten stad, det fanns några restauranger, souvernirbutik, supermarket och tom ett casino. Tror de har 6 pooler sammanlagt och man har privat strand där solstol och parasoll ingår. Man får även hämta ut handdukar när man ska bada, både till poolen och stranden och poolen hade generösa öppettider. Eftersom att omårdet är stort finns det speciella resortshuttle, alltså bussar som kör dig dit du vill, vi utnyttjade visserligen bara detta när vi kom då vi inte visste var vårt rum låg. De anordnar event flera gånger i veckan och är väldigt serviceminded och trevliga. Det finns också ett stort och bra gym man kan använda mot en liten avgift. De har även gratisbuss till Philipsburg 4 gånger i veckan. Lägenheterna/rummen är superfräsha med både spis, diskmaskin, mikro, brödrost, kaffebryggare och kyl och frys så vill du inte gå ut och äta är det lätt att göra middag "hemma".
 
Har tagit så många kort under resan men det skulle bli alldeles för många att titta på här. Ska försöka välja ut godbitarna så du iaf får några bilder att titta på, och vem vet, var du inte sugen på att åka till St Maarten/St Martin innan så kanske du blir det nu :)
 
 
Solnedgångarna är helt fantastiska
 
 
Philipsburg
 
Marigot
Marigot
 
Utsikt från fort Carl, St Barth
 
Seashell beach St Barth
 
De gula husen med de röda taken är vårt hotell, här ser du också hur fint vattnet är
 
Utsikten från vårt hotellrum från ett av 3 håll. Här ser du också en av poolerna. Bakom den lilla segelbåten ligger flygplatsen. Brukade roa mig med att sitta här och kolla när planen landade och lyfte